Ophangen van kunst

Traditioneel wordt kunst in een museum op ooghoogte gehangen. In een interieur werkt dit vaak anders. Onder meer omdat kunst zich dan verhoudt tot meubels gelden hier wat andere uitgangspunten voor de hoogtes.

Een aantal praktische tips:

Staand (zonder meubels) of in een kantooromgeving is het mooi kunst zodanig op te hangen dat twee derde van het beeld – van onderaf gemeten – zich op ooghoogte bevindt. En indien een kunstwerk boven een meubelstuk wordt gehangen, zoals bijvoorbeeld een bureau of bank – waardoor het werk zittend wordt bekeken, wordt het uitgangspunt: beginnend 30 tot 40 cm vanaf het meubel.

Kleine kunstwerken zijn geschikt om als set, serie of als collage op te hangen. Hiervoor adviseert About Art acht tot twaalf cm als goede afstand tussen de werken onderling. Bij een collage dient de afstand van werken die erboven hangen hetzelfde te zijn.

Goed om te weten: Indien kunstwerken in een set of serie boven elkaar worden opgehangen, heeft dit als effect dat een ruimte hoger lijkt, terwijl naast elkaar hangende kunstwerken de muur breder maken en de kamer groter doen lijken.

En wat betreft de plek is het ook slim er rekening mee te houden dat kunst niet in het volle zonlicht hangt, niet in een te vochtige of te droge omgeving of in directe nabijheid van een warmtebron als een kaars, haard of centrale verwarming.